Zdrowa, smaczna, pachnąca wiosną... Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 ogórek sałatkowy 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 150 g sera feta 1 cebula czerwona koperek do posypania Sos winegret: 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka musztardy Sałatę porwać na kawałki, na sałatę wyłożyć równomiernie pokrojone w plasterki ogórki i pomidory. Następnie poukładać pokrojony w kostkę ser, kukurydzę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość posypać świeżym koperkiem. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim przed podaniem sałatkę.
Tradycyjna WZ-tka z puszystym kremem śmietankowym przełamana smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto: 6 jajek 150 g cukru 1/2 szklanki mąki pszenej 2 łyżki kakao 40 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać delikatnie z pianą z białek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać roztopione i wystudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Wylać do foremki 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem: 900 ml śmietany 30 lub 36% 4 śmietany typu "Śnieżka" w proszku 1 galaretka krystaliczna dżem z czarnej porzeczki Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śnieżkami. Dodać tężejącą galaretkę krystaliczną. Odłożyć 1/4 kremu. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyć na to krem śmie