Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatka wiosenna

Zdrowa, smaczna, pachnąca wiosną... Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 ogórek sałatkowy  3 pomidory  1/2 puszki kukurydzy 150 g sera feta 1 cebula czerwona koperek do posypania Sos winegret: 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka musztardy Sałatę porwać na kawałki, na sałatę wyłożyć równomiernie pokrojone w plasterki ogórki i pomidory.  Następnie poukładać pokrojony w kostkę ser, kukurydzę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość posypać świeżym koperkiem. Składniki sosu dokładnie wymieszać  i polać nim przed podaniem sałatkę. 
Najnowsze posty

WZ

Tradycyjna WZ-tka z puszystym kremem śmietankowym przełamana smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Ciasto: 6 jajek 150 g cukru 1/2 szklanki mąki pszenej 2 łyżki kakao 40 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać delikatnie z pianą z białek. Dodać mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać roztopione i wystudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Wylać do foremki 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty. Krem:  900 ml śmietany 30 lub 36% 4 śmietany typu "Śnieżka" w proszku 1 galaretka krystaliczna dżem z czarnej porzeczki Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śnieżkami. Dodać tężejącą galaretkę krystaliczną. Odłożyć 1/4 kremu. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyć na to krem śmie

Cappuccino z bitą śmietaną

Tradycyjne Cappuccino wykonywane jest z kremem budyniowym. Ja proponuję lżejszą wersję - krem z jajek ubijanych na parze. Dodatkowej lekkości nadaje warstwa bitej śmietany. Biszkopt kakaowy (przepis na forme 25x36cm): 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Ubić. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić i przekroić na pół. Blat kokosowy: 5 białek szklanka cukru 200 g wiórek kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki octu winnego Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Dodać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymies

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą różaną

Najlepsze świeże z filiżanką kawy 😉 Prosty przepis na ciasto drożdżowe, które w smaku przypomina półfrancuskie. To ciasto może być podstawą do różnych ciastek i rogalików z dowolnym nadzieniem.  Składniki: 3 szklanki mąki  3 łyżki cukru cukier waniliowy 50 g świeżych drożdży kostka margaryny 3 żółtka 2-3 łyżki śmietany szczypta soli marmolada różana roztrzepane jajko do posmarowania Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru (1 łyżkę zostawić do posypania rogalików). Dodać margarynę i posiekać nożem. Drożdże rozpuścić w śmietanie i dodać do mąki. Dodać żółtka i zarobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na prostokąty około 15x10cm. Na dłuższą krawędź nałożyć marmoladę i zwinąć jak roladę. Zrobić nacięcia do połowy co 1 cm. Delikatnie zaokrąglić (jak na zdjęciach).  Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 25-30 minut w temper

Ciastka francuskie z owocami

Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego mocno owocowe z bitą śmietaną. Im więcej kolorowych owoców, tym ciekawiej wyglądają. Aby je zrobić wystarczy kilka chwil 😉 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 200 ml śmietany 30% opakowanie Śnieżki  kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego  galaretka cytrynowa dowolne owoce jajko Z ciasta wyciąć kwadraty równej wielkości. W połowie wyciąć kółka szklanką. Pełne kwadraty posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na nich kwadraty z otworami. Posmarować jajkiem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wystudzić. Środek ciastka delikatnie pokruszyć tak, aby zmieściło się więcej kremu. Na środek położyć łyżeczkę dżemu. Śmietanę ubić ze śnieżką na sztywno. Wyłożyć na dżem. Na bitej śmietanie ułożyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretką posmarować owoce. Schłodzić w lodówce.

Chleb słonecznikowy

Najszybszy przepis na chleb domowy. Do środka możemy dodać nasze ulubione nasiona (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszka itd.). Ja najbardziej lubię z dużą ilością słonecznika.  Składniki (na 1 keksówkę): 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 1 szklanka mąki pszennej zwykłej 1,5 szklanki płatkówo owsianych 2 szklanki letniej wody 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 100 g słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Dodatkowo: olej do posmarowania formy 2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych do posypania formy Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 1 szklankę mąki pszennej. Wymieszać i zostawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następie dodać resztę składników (2-3 łyżki słonecznika i siemienia lnianego zostawić do posypania) i wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika skropić wie

Ciastka mix Wielkanocny

W bardzo prosty sposób można zrobić kilka rodzajów ciastek. Wystarczy zrobić jedno ciasto i stworzyć z niego różne kombinacje. Tutaj 4 wersje 😉 Ciasto podstawowe: 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru pudru cukier waniliowy 300 g masła  (może być 150 g masła i 150 g margaryny) 5 żółtek 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i cukry. Całość posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Wykrawać dowolne ciastka i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Moje wersje (ciasto podzielić na 4 części): I Kwiatki z marmoladą Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami ciastka w kształcie kwiatków. W połowie ciastek wyciąć dziurki (np. foremką od rurek). Upiec. Smarować marmoladą i składać po dwa. Posypać cukrem pudrem. II Wielkanocne kształty Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciastk