Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą różaną

Najlepsze świeże z filiżanką kawy 😉 Prosty przepis na ciasto drożdżowe, które w smaku przypomina półfrancuskie. To ciasto może być podstawą do różnych ciastek i rogalików z dowolnym nadzieniem. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 50 g świeżych drożdży
  • kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • marmolada różana
  • roztrzepane jajko do posmarowania
Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru (1 łyżkę zostawić do posypania rogalików). Dodać margarynę i posiekać nożem. Drożdże rozpuścić w śmietanie i dodać do mąki. Dodać żółtka i zarobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na prostokąty około 15x10cm. Na dłuższą krawędź nałożyć marmoladę i zwinąć jak roladę. Zrobić nacięcia do połowy co 1 cm. Delikatnie zaokrąglić (jak na zdjęciach). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C. 



Komentarze