Najlepsze świeże z filiżanką kawy 😉 Prosty przepis na ciasto drożdżowe, które w smaku przypomina półfrancuskie. To ciasto może być podstawą do różnych ciastek i rogalików z dowolnym nadzieniem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 50 g świeżych drożdży
- kostka margaryny
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- szczypta soli
- marmolada różana
- roztrzepane jajko do posmarowania
Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru (1 łyżkę zostawić do posypania rogalików). Dodać margarynę i posiekać nożem. Drożdże rozpuścić w śmietanie i dodać do mąki. Dodać żółtka i zarobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na prostokąty około 15x10cm. Na dłuższą krawędź nałożyć marmoladę i zwinąć jak roladę. Zrobić nacięcia do połowy co 1 cm. Delikatnie zaokrąglić (jak na zdjęciach).
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz