Najszybszy przepis na chleb domowy. Do środka możemy dodać nasze ulubione nasiona (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszka itd.). Ja najbardziej lubię z dużą ilością słonecznika.
Składniki (na 1 keksówkę):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
- 1,5 szklanki płatkówo owsianych
- 2 szklanki letniej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 100 g słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
Dodatkowo:
- olej do posmarowania formy
- 2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych do posypania formy
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 1 szklankę mąki pszennej. Wymieszać i zostawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następie dodać resztę składników (2-3 łyżki słonecznika i siemienia lnianego zostawić do posypania) i wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika skropić wierzch dokładnie zimną wodą i posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec około 1 godziny. Od razu po upieczeniu wysypać z foremki.
Komentarze
Prześlij komentarz