Przejdź do głównej zawartości

Chleb słonecznikowy

Najszybszy przepis na chleb domowy. Do środka możemy dodać nasze ulubione nasiona (słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, czarnuszka itd.). Ja najbardziej lubię z dużą ilością słonecznika. 

Składniki (na 1 keksówkę):
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
  • 1,5 szklanki płatkówo owsianych
  • 2 szklanki letniej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 100 g słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego


Dodatkowo:
  • olej do posmarowania formy
  • 2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych do posypania formy
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i 1 szklankę mąki pszennej. Wymieszać i zostawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następie dodać resztę składników (2-3 łyżki słonecznika i siemienia lnianego zostawić do posypania) i wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika skropić wierzch dokładnie zimną wodą i posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec około 1 godziny. Od razu po upieczeniu wysypać z foremki.



Komentarze