W bardzo prosty sposób można zrobić kilka rodzajów ciastek. Wystarczy zrobić jedno ciasto i stworzyć z niego różne kombinacje. Tutaj 4 wersje 😉
Ciasto podstawowe:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 300 g masła (może być 150 g masła i 150 g margaryny)
- 5 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Moje wersje (ciasto podzielić na 4 części):
I Kwiatki z marmoladą
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami ciastka w kształcie kwiatków. W połowie ciastek wyciąć dziurki (np. foremką od rurek). Upiec. Smarować marmoladą i składać po dwa. Posypać cukrem pudrem.
II Wielkanocne kształty
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciastka foremkami świątecznymi. Po upieczeniu posmarować czekoladą białą lub mleczną rozpuszczonymi nad kąpielą wodną i udekorować.
III Ciastka z kremem chałwowym
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać kieliszkiem ciastka. Upiec. Przełożyć kremem chałwowym: 1/2 kostki masła utrzeć ze 100 g chałwy waniliowej. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Górę i dół ciastek posmarować białą czekoladą roztopioną nad kąpielą wodną.
IV Ciastka z makiem
Do ciasta dodać 2 łyżki suchego maku. Ponownie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać kieliszkiem ciastka. Po upieczeniu posmarować marmoladą i składać po dwa.
Komentarze
Prześlij komentarz