Przejdź do głównej zawartości

Ciastka mix Wielkanocny



W bardzo prosty sposób można zrobić kilka rodzajów ciastek. Wystarczy zrobić jedno ciasto i stworzyć z niego różne kombinacje. Tutaj 4 wersje 😉


Ciasto podstawowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 300 g masła  (może być 150 g masła i 150 g margaryny)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i cukry. Całość posiekać nożem z zimnym masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Wykrawać dowolne ciastka i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Moje wersje (ciasto podzielić na 4 części):

I Kwiatki z marmoladą
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami ciastka w kształcie kwiatków. W połowie ciastek wyciąć dziurki (np. foremką od rurek). Upiec. Smarować marmoladą i składać po dwa. Posypać cukrem pudrem.

II Wielkanocne kształty
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać ciastka foremkami świątecznymi. Po upieczeniu posmarować czekoladą białą lub mleczną rozpuszczonymi nad kąpielą wodną i udekorować. 

III Ciastka z kremem chałwowym
Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać kieliszkiem ciastka. Upiec. Przełożyć kremem chałwowym: 1/2 kostki masła utrzeć ze 100 g chałwy waniliowej. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Górę i dół ciastek posmarować białą czekoladą roztopioną nad kąpielą wodną.

IV Ciastka z makiem
Do ciasta dodać 2 łyżki suchego maku. Ponownie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać kieliszkiem ciastka. Po upieczeniu posmarować marmoladą i składać po dwa. 




Komentarze