Tradycyjne Cappuccino wykonywane jest z kremem budyniowym. Ja proponuję lżejszą wersję - krem z jajek ubijanych na parze. Dodatkowej lekkości nadaje warstwa bitej śmietany.
Biszkopt kakaowy (przepis na forme 25x36cm):
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Ubić. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić i przekroić na pół.
Blat kokosowy:
- 5 białek
- szklanka cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki octu winnego
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Dodać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na końcu dodać ocet i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 minut w temperaturze 190 stopni C.
Krem cappuccino:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- kostka masła 82%
- kostka margaryny
- 4 łyżki proszku Cappuccino orzechowego
Jajka ubić z cukrem nad kąpielą wodną na puszysty, gęsty krem. Wystudzić. Margarynę i masło utrzeć, dodawać porcjami wystudzony krem. Dodać cappuccino i dokładnie utrzeć.
Bita śmietana:
- 330 ml śmietany 30%
- 2 Śnieżki
Śmietanę ubić ze śnieżkami na gęsty krem.
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki zaparzonego cappuccino
- kilka kostek czekolady deserowej
Przełożenie ciasta:
Wszystkie blaty naponczować cappuccino.
1/2 biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu cappuccino - blat kokosowy - 1/2 kremu cappuccino - 1/2 biszkoptu kakaowego - bita śmietana - starta czekolada
Komentarze
Prześlij komentarz