Przejdź do głównej zawartości

Cappuccino z bitą śmietaną

Tradycyjne Cappuccino wykonywane jest z kremem budyniowym. Ja proponuję lżejszą wersję - krem z jajek ubijanych na parze. Dodatkowej lekkości nadaje warstwa bitej śmietany.

Biszkopt kakaowy (przepis na forme 25x36cm):
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Ubić. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudzić i przekroić na pół.

Blat kokosowy:
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu winnego
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier. Dodać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Na końcu dodać ocet i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 -25 minut w temperaturze 190 stopni C.

Krem cappuccino:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • kostka masła 82%
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki proszku Cappuccino orzechowego
Jajka ubić z cukrem nad kąpielą wodną na puszysty, gęsty krem. Wystudzić. Margarynę i masło utrzeć, dodawać porcjami wystudzony krem. Dodać cappuccino i dokładnie utrzeć.

Bita śmietana:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 Śnieżki
Śmietanę ubić ze śnieżkami na gęsty krem.

Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki zaparzonego cappuccino
  • kilka kostek czekolady deserowej
Przełożenie ciasta:
Wszystkie blaty naponczować cappuccino. 
1/2 biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu cappuccino - blat kokosowy - 1/2 kremu cappuccino - 1/2 biszkoptu kakaowego - bita śmietana - starta czekolada




Komentarze