Przejdź do głównej zawartości

Ciastka francuskie z owocami

Ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego mocno owocowe z bitą śmietaną. Im więcej kolorowych owoców, tym ciekawiej wyglądają. Aby je zrobić wystarczy kilka chwil 😉

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 200 ml śmietany 30%
  • opakowanie Śnieżki 
  • kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego 
  • galaretka cytrynowa
  • dowolne owoce
  • jajko
Z ciasta wyciąć kwadraty równej wielkości. W połowie wyciąć kółka szklanką. Pełne kwadraty posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć na nich kwadraty z otworami. Posmarować jajkiem. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Wystudzić. Środek ciastka delikatnie pokruszyć tak, aby zmieściło się więcej kremu. Na środek położyć łyżeczkę dżemu. Śmietanę ubić ze śnieżką na sztywno. Wyłożyć na dżem. Na bitej śmietanie ułożyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretką posmarować owoce. Schłodzić w lodówce.

Komentarze