Tradycyjna WZ-tka z puszystym kremem śmietankowym przełamana smakiem dżemu z czarnej porzeczki.
Ciasto:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki mąki pszenej
- 2 łyżki kakao
- 40 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać delikatnie z pianą z białek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać roztopione i wystudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Wylać do foremki 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Krem:
- 900 ml śmietany 30 lub 36%
- 4 śmietany typu "Śnieżka" w proszku
- 1 galaretka krystaliczna
- dżem z czarnej porzeczki
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śnieżkami. Dodać tężejącą galaretkę krystaliczną. Odłożyć 1/4 kremu. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyć na to krem śmietankowy i przykryć drugim blatem.
Polewa:
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany 30 lub 36%
Śmietanę podgrzać (doprowadzić prawie do wrzenia). Zdjąć z ognia i wrzucić do niej posiekane czekolady. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Odstawić na 3 minuty. Polewę wylać na ciasto i udekorować pozostałym kremem z bitej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz