Przejdź do głównej zawartości

WZ


Tradycyjna WZ-tka z puszystym kremem śmietankowym przełamana smakiem dżemu z czarnej porzeczki.

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszenej
  • 2 łyżki kakao
  • 40 g masła 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem. Wymieszać delikatnie z pianą z białek. Dodać mąkę przesianą  z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać roztopione i wystudzone masło. Całość delikatnie wymieszać. Wylać do foremki 36x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Krem:
  •  900 ml śmietany 30 lub 36%
  • 4 śmietany typu "Śnieżka" w proszku
  • 1 galaretka krystaliczna
  • dżem z czarnej porzeczki
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śnieżkami. Dodać tężejącą galaretkę krystaliczną. Odłożyć 1/4 kremu. Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Wyłożyć na to krem śmietankowy i przykryć drugim blatem. 

Polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany 30 lub 36%
Śmietanę podgrzać (doprowadzić prawie do wrzenia). Zdjąć z ognia i wrzucić do niej posiekane czekolady. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolad. Odstawić na 3 minuty. Polewę wylać na ciasto i udekorować pozostałym kremem z bitej śmietany. 

Komentarze